Handelskammaren Jönköpings län lanserar 100-listan | “För ökad tillväxt och ett mer lönsamt näringsliv”

PRESSMEDDELANDE

När Helena Zar Vallin tillträdde som vd för Handelskammaren Jönköpings län för snart två år sedan kom det till hennes kännedom om att andelen styrelseledamöter som är kvinnor i Jönköpings län är lägst i landet. Så vill inte Handelskammaren ha det och därför lanserar de nu 100-listan – för ökad tillväxt. 

Att Jönköpings län låg i botten av Sverigestatistiken när det kommer till andel styrelseledamöter som är kvinnor var något som oroade Handelskammarens vd Helena Zar Vallin. Siffrorna för andel kvinnor på vd-poster samt andel kvinnor som styrelseordförande var och är även det lägst i landet.

– Jag visste att vårt län inte låg i topp, men inte att siffrorna var så låga. Vi kan inte riskera att gå miste om den kompetens som finns i Jönköpings län. Detta har en direkt koppling till regionens kompetensförsörjning, vilket också är en av Handelskammarens viktigaste frågor för att gynna näringslivet. Därför finns det all anledning att börja arbete mer aktivt för att få in fler kvinnor i vårt läns styrelsearbete,

säger Helena Zar Vallin, vd Handelskammaren Jönköpings län.

100-listan är en lista med namn på potentiella styrelseledamöter som är kvinnor. I dag är det ett dussin kvinnor på listan som kontinuerligt kommer fyllas på med fler namn och förhoppningsvis bli så många som 100 till antalet, eller mer. Initiativet drivs framgångsrikt sedan flera år tillbaka av såväl Sydsvenska som Östsvenska Handelskammaren, och nu även av Handelskammaren Jönköpings län.

– 100-listan syftar till att kompetensförsörja länets företagsstyrelser genom att synliggöra kvinnor som i dag har relevant och aktuell kompetens för styrelsearbete. Att det finns kvinnor i bolagsstyrelser eller på ledande positioner är en fråga för ökad tillväxt och ett mer lönsamt näringsliv,

säger Lina Dahlström, projektledare för 100-listan och Handelskammaren Jönköpings län.

För mer info & kontakt

Lina Dahlström
Projektledare, Handelskammaren Jönköpings län
076 – 072 88 89
lina.dahlstrom@handelskammarenjonkoping.se

Helena Zar Vallin
Vd, Handelskammaren Jönköpings län
076 – 949 42 25
helena.zarvallin@handelskammarenjonkoping.se